Brandsäkerhet

Vanliga brandorsaker i ett hem är brand vid matlagning, elektriska fel och levande ljus. Nedan beskriver vi några tänkbara brandrisker och ger tips på hur du kan undvika dem.

Har du frågor är du alltid välkommen att ringa Räddningstjänsten 016-710 74 00

Brandskydd i hemmet – Eskilstuna kommun

Om olyckan är framme och bostaden brandhärjas kan du nedan läsa om vilja rättigheter och skyldigheter hyresvärden har

fastighetsagarna.se/fakta/vanliga-fragor-och-svar/Vilka-rattigheter-och-skyldigheter-har-jag-gentemot-hyresgasterna-efter-brand/

Mat och Kök

Vid matlagning fastnar det fett i spisfläkten och spiskåpan. Droppar fettet sedan ner från fläkten på en het spis kan det orsaka brand. Rengör därför fläktfiltret ofta, gärna en gång i månaden eller varannan månad, lite beroende av hur mycket mat du lagar hemma. Det tar bara några minuter.

Gör rent filtret med hjälp av varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan vattnet ur filtret, utan att vrida för då går filtret lätt sönder.

Se till att hushållspapper, grytlappar, kökshanddukar, sladdar och liknande inte kommer i kontakt med en het spis.

Elapparater

Kontrollera att alla sladdar är hela och oskadda till dina elapparater. Dra gärna ut kontakter ur vägguttagen när du reser bort. Dra också ur kontakten direkt när du är klar med strykjärn, hårtork, brödrost och liknande. Låt inte disk- eller tvättmaskin vara igång när du går och lägger dig eller går hemifrån.

Levande ljus

Lämna aldrig tända ljus obevakade, inte ens om du bara byter rum hemma. Använd ljusstakar i material som inte kan brinna. Exempel på olämpligt material är trä, papper och plast för ljusstakar. Om det ändå skulle börja brinna, släck snabbt innan elden får fäste och sprider sig. Se därför gärna till att alltid ha vatten i närheten av tända stearinljus, luciatåget, julgranen och så vidare.

Brandvarnare och brandsläckare

Vårt ansvar som fastighetsägare är att det skall finnas minst en brandvarnare i alla våra lägenheter, men om du har en stor lägenhet kanske du vill sätta upp fler. Det är ditt ansvar som hyresgäst att se till att dina brandvarnare fungerar som de ska.

Testa brandvarnaren regelbundet (exempelvis en gång i kvartalet). Det gör du enklast genom att hålla in testknappen. Om batteriet och högtalaren fungerar ska den börja pipa. Om brandvarnaren börjar pipa då och då utan anledning är det en indikation på att batteriet håller på att ta slut. Kontakta då din fastighetsskötare.

Brandvarnaren innehåller också en röksensor. För att kontrollera att den fungerar kan du blåsa ut en tändsticka strax under den, det ska räcka för att utlösa brandvarnaren.

Det kan också vara bra att investera i en brandsläckare för hemmabruk.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att testa din brandvarnare och/eller byta din brandvarnare.

Brandrisker i allmänna utrymmen

Här ger vi också några tips på hur vi gemensamt kan undvika några tänkbara brandrisker i flerbostadshus.

 • Trapphus
  Trapphus är viktiga utrymningsvägar, en brand i ett trapphus kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram.
  Det är därför viktigt att aldrig blockera framkomligheten i ett trapphus. Lika viktigt är det att alltid hålla alla trapphus rena från brännbara material som barnvagnar, tidningar, kartonger och annat.
 • Vind, källare, cykelrum och garage
  Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.
 • Stäng in branden
  Om det skulle börja brinna i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
 • Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
  Om det brinner hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Det finns inbyggt brandskydd i alla hyreshus. Varje lägenhet är byggd som en brandcell för att minimera spridningen av en eventuell brand.
 • Använd aldrig hissen om det brinner i huset!

 

Ladda ned “Skydda dig och dina grannar” här