Hyresinbetalning

En hyresvärds främsta uppgift är att ge god service och ett tryggt boende. För att detta skall kunna skötas på ett bra sätt är man beroende av att hyresgästerna betalar hyran, och att den betalas i tid.

Betala hyran i tid

Hyresaviseringen sker per månad och du betalar för kommande månad. Det finns olika sätt att betala hyran på. Ett smidigt och kostnadsfritt sätt är att använda autogiro eller e-faktura. Du kan se dina fakturor genom att logga in på Hyresgästsidorna>Fakturor.

Om du valt att få hem fakturan på papper kostar det 39 kr/månad i administrativ kostnad. Den avgiften kan du enkelt slippa genom att välja autogiro eller e-faktura.

Med autogiro dras hyran automatiskt från ditt konto och Du kan alltså lita på att din hyra betalas i tid. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt konto när hyran ska dras, vilket är sista vardagen i månaden. Att betala hyran via autogiro är gratis. Ansök om Autogiro via din internetbank eller lämna ditt medgivande i form av ifylld blankett till Hyresvärden.

https://www.bankgirot.se/globalassets/dokument/e-formular/bg-autogiro-medgivandeblankett-till-kontonummer.pdf

 

Betala hyran senast den sista vardagen i månaden. Om du inte betalar hyran i tid får du ett inkassokrav ifrån Ropo Capital som MB Fastigheter har avtal med. Du får ingen betalningspåminnelse, bara hyresavin. Är hyran fortfarande inte betald efter tre veckor går ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten och du riskerar att ditt hyreskontrakt sägs upp och du förlorar din bostad. Vi kan även säga upp ditt hyreskontrakt om du betalar in hyran försent vid upprepade tillfällen.

För att minska risken för felaktiga inbetalningar använd QR koden som står på hyresavin eller betala med autogiro.

Tänk på att banken behöver 2 bankdagar för överföring av pengarna. Har Du satt inbetalningsdag till den sista i månaden, så är hyran oss inte tillhanda förrän tidigast
2-3 dagar in på ny månad!

Vid sen eller utebliven betalning av hyran

Tänk på att hyran är den viktigaste räkningen man har eftersom man måste säkerställa att få behålla sin bostad, som är en trygghet. Att betala hyran för sent är en form av misskötsamhet och man riskerar att hyreskontraktet sägs upp. Detta innebär i sin tur svårigheter att kunna hyra lägenhet hos annan hyresvärd. De sociala myndigheterna kontaktas samt juridiskt ombud i enlighet med hyreslagen, i samband med uppsägningen.

Om du som hyresgäst skulle få problem med att betala hyran så är det mycket viktigt att du kontaktar oss omedelbart. Även om du inte har fått någon hyresavi så är du skyldig att betala din hyra. Tyvärr förekommer det ibland att hyresgäster blir uppsagda på grund av obetalad hyra eller upprepade förseningar av hyresinbetalningen.