Spara energi & pengar

Idag innehåller våra hem mängder med prylar som drar mycket el. Med hjälp av några enkla knep kan du skona såväl din egen plånbok som vår gemensamma miljö och våra energitillgångar.

Tvätt och disk

Kör fulla maskiner när du tvättar kläder och diskar. Välj lägre gradtal eller maskinens sparprogram om tvätten eller disken endast är lätt smutsad. Om du diskar för hand, undvik att göra det under rinnande vatten. När du tvättar, använd bara förtvätt om det verkligen behövs. Undvik gärna torkskåp och torktumlare om du kan och låt i stället tvätten lufttorka.

Badrum

För att spara energi, duscha gärna i stället för att bada. Se alltid till att få eventuella droppande kranar tätade och släck lampan när du inte är i badrummet. Om du dessutom undviker att låta vattnet rinna medan du borstar tänderna, kan du enkelt spara ett badkar fyllt med vatten i veckan.

Kök

Det är ofta mer energieffektivt att värma vatten i en elektrisk vattenkokare eller mikrovågsugn än på spisen.

När du kokar något på spisen, använd alltid lock på kastrullerna så går uppvärmningen fortare. Välj också rätt spisplatta till rätt kastrull. Plattan ska aldrig vara större än kastrullens botten. Var också noga med att rengöra fläktfiltret ofta.

Använd handvisp i stället för elvisp och/eller mixer om du kan. Passa på att baka när ugnen ändå värms upp i samband med matlagning och tvärtom, men stäng av ugnen om den kommer att stå tom i mer än 30 minuter. Diska bara fulla diskmaskiner och välj gärna en lägre disktemperatur, det räcker ofta för bra resultat.

Kylskåp ska hålla temperaturen +5 °C och frys -18 °C. Tina fryst mat i kylskåpet, det både tillför kylskåpet kyla och besparar din ugn från att dra extra energi. Och låt varm mat svalna till rumstemperatur innan du ställer in den i kyl och frys. Frosta gärna av kyl- och frysskåp minst en gång per år. Städa och dammsug också regelbundet baksidan av kyl och frys.

Bostaden

Ha inte för hög temperatur i din lägenhet. Mellan 18 och 20 grader brukar vara en lagom inomhustemperatur. När du vädrar, gör det snabbt med fönster eller dörr på vid gavel en kort stund. Ställ inga möbler tätt intill värmeelementen, då stjäl de energi i onödan. Använd gärna lågenergilampor eller LED-lampor och släck lamporna i de rum du inte befinner dig i för tillfället. Stäng av tv, stereo och datorer och liknande med hjälp av apparaternas strömbrytare, i stället för att bara använda fjärrkontrollen.

Du kan också samla alla elektriska kontakter i en grendosa med strömbrytare, som gör det enklare att stänga av allt på en gång, så slipper alla stand by-lägen stjäla el. De drar ofta mer än man tror. Av samma skäl ska du alltid ta ur batteriladdare och transformatorer ur eluttaget när du inte använder dem. Men använd gärna laddningsbara batterier där du kan.